Jiří Havelka

Kuchyně a nábytek na míru

Výběr kuchyně

Než začneme zařizovat nábytkem:

Co a kam je jasnékuchyň do kuchyně, botník do předsíně, knihovnu do pokoje, šatní skříň tam kde je na to místo. Následuje otázka zda si nábytek, kuchyně, botník nechat udělat na míru nebo koupit jako konfekci v obchodě. Odpověď je v mnoha otázkách:

Kolik chceme – můžeme investovat do konkrétního zařízení? V obchodě koupíme řadový nábytek daného provedení rozměrů, povrchů, odstínů a kvality v určité tomu odpovídající ceně. Je potřeba počítat s tím, že nábytek na míru bývá 2 x až 3 x dražší.

Jaké jsou dispoziční možnosti bytu? Ideální byt by byl v ideálních rozměrech a s tím lze udělat cokoli. V podmínkách: “co dům dal” se setkáváme s rozměry stěn, výklenků, vzdálenosti rohů od dveří takových, že prostě konfekční nábytek, kuchyň nelze umístit. Pak je nutno volit nábytek na míru kde lze vymyslet a realizovat téměř cokoli.

Následuje otázka kam co umístit konkrétně? Což platí nejvíce pro kuchyně. Kuchyně je vlastně řada dolních a horních skříněk kde má vše svoje přesné místo a vše je ustaveno tak, aby mělo vše svůj smysl v kulinářských činnostech a posloupnosti kuchařských technologií. Lze říci, že každá kuchyně je zároveň originál a prototyp zároveň vyrobený na míru speciálně pro kuchaře co v ní bude vařit.

V malých kuchyních nemáme moc na výběr a existuje jen jedno řešení kdy lednice může stát pouze tam kde nebude překážet a sporák je nutno umístit tam kde má digestoř odtah. Nakonec v takových kuchyních, kde rozpažením obsáhneme celou kuchyň je téměř jedno kde co bude protože vše je na dosah ruky. Je důležité vědět, že v případě použití stojánkové vodovodní baterie je možno umístit dřez prakticky kamkoli jen aby měl odpad od dřezu spád. Takové detaily jako že za myčkou u zdi není místo na vedení odpadu necháme na zhotovitele neboť žijeme v době kdy I do panelu nebo litého betonu lze vytvořit drážku na vedení odpadu či tlakové vody.

Ve větších kuchyních si už můžeme vybírat a volíme rozložení a umístění všeho podle technologické posloupnosti vaření. Například si všimněme, že v Amerických filmech (čímž je nechci propagovat, mám proti nim velké výhrady) je kuchyně vedle garáže z praktického důvodu, že všude jezdíme autem a nejčastější přesun materiálu je z auta do lednice či do spíže u kuchyně. Nedá se jim upřít, že jsou holt o krok napřed.

Další rozložení je podle zmíněné technologie vaření – z lednice následuje úprava, mytí v dřezu, vaření, pečení servírování na talíře – a kruh se uzavírá myčkou a uklízením talířů na svá místa.

Z toho vyplývají pro kuchyň některá vyzkoušená ustanovení jako například: mezi dřezem a plotnou by mělo být alespoň 40 cm nejvýše však 1 metr aby jsme s těžkými hrnci plnými vody nechodili příliš daleko. Na myčce se hromadí nádobí určené k mytí a tak není vhodné umístit myčku mezi lednici a dřez kde je místo určené pro úpravu polotovarů k vaření. Výška skříní je podle konkrétní výšky kam až dosáhneme. Výška pracovní desky je standardně 86 cm, ale lze pro pohodlnost volit i 90 cm a při basketbalové výšce i 100 cm.

Závěrem: V takové kuchyně udělané přímo pro postavu, na míru je pak radost dělat cokoli natož vařit a hodně rychle si zvykneme na skutečnost, že vše je po ruce a vše má svůj řád a pořádek.

Přeji všem aby našli svoje místo ve své kuchyni, ve svém botníku, ve své šatní skříni, šatníku, ve svojí ložnici proto je potřeba nábytek na míru.